Co warto zjeść będąc w restauracji tureckiej?

Na tureckie jedzenie miało wpływ sporo kultur, jak również położenie tego kraju, dlatego można je obecnie podzielić na kategorie według regionów. Praktycznie każdy, kto spróbuje tureckiego jedzenia, zakochuje się w nim bez reszty. Jakie zatem popularne dania może nam zaoferować restauracja turecka? Poniżej postaramy się opisać kilka z nich.

Tureckie śniadanie

Każda restauracja turecka może nam zaserwować inne śniadanie, zależnie od regionu. Istnieją jednak wspólne kwestie typowe dla tego kraju. Śniadania w Turcji jada się na słono i słodko. Popularne są smażone jajka ze słoną i suchą kiełbasą socuk, simit, białe pieczywo, ser, oliwki i miód. Na typowym śniadaniu tureckim mogą się również znaleźć bułki boyoz wyrabiane z ciasta kruchego z farszem wewnątrz.

Przystawki w Turcji

Meze, czyli powszechny nie tylko na terenie Turcji zestaw przystawek lubi praktycznie każdy. Nierzadko jest ona na tyle duża, że nie ma już miejsca na główne danie, dlatego lepiej zachować rozsądek. Jeżeli mamy chęć na coś niewielkiego przed posiłkiem, warto zamówić faszerowane liście winogron. Nie zachęcają zbytnio swoim wyglądem, ale w smaku są wręcz obłędne.

Kolejną propozycją pysznej przystawki podawanej w tureckich restauracjach może być falafel Warszawa czy inne miasta pełne są takich miejsc, gdzie bez problemu zamówimy taką potrawę. To danie wegańskie przyrządzane z ciecierzycy albo fasoli fava, z której robi się kulki, posypuje je przyprawami i na koniec smaży. Nierzadko podaje się to również z hummusem. To danie podawane jest nie tylko w Turcji, ale również w innych krajach arabskich. Serwuje się je jako lokalny fast food lub jako niewielką przystawkę spożywaną przed głównym daniem.

Turecki kebab

Restauracja Turecka to nie tylko przepyszne śniadania na słono lub słodko, przystawki czy falafel Warszawa to miasto, gdzie znajdziemy wiele lokali gastronomicznych serwujących kebaby. Liczba dostępnych wariantów tego dania może na początku onieśmielać. W Polsce podaje się je jednak w mniejszej ilości wariantów. Najlepiej spróbować ich na miejscu w Turcji. Zależnie od regionu, możemy napotkać na inne kebaby.

Na przykład w Adanie, popularny jest Adana Kebab (pikantny). Jeżeli zaś zależy nam na łagodniejszym posiłku, powinniśmy postawić na Urfa kebab. W Mersin powszechne jest tantuni, inaczej tortilla z mięsem (do wyboru jest baranina lub kurczak), natką pietruszki, cebulą oraz pomidorami. Antakya kebab podawany jest natomiast z frytkami i można po nim pęknąć. A jeżeli nie jemy mięsa, w Turcji znajdziemy bez problemu również potrawy jarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Czym są ramiona na monitory
Next post Drukarnia Fotodruk wszystko do reklamy w jednym miejscu