Szkodliwe działanie cukru to jedna z niewielu rzeczy, co do których zgadza się większość ekspertów w dziedzinie zdrowia. Ponieważ wiele osób dbających o zdrowie stara się unikać cukru, popularność zyskało wiele innych substancji słodzących — zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Dzięki temu popularne stały się, między innymi nektary pitne niskosłodzone.
Czym są nektary z niską zawartością cukru
Pitne nektary niskosłodzone produkuje się z owoców, ale nie zawierają one 100% czystych owoców. Nektary z niską zawartością cukru są rodzajem niegazowanego napoju bezalkoholowego produkowanego poprzez zmiękczenie miąższu owoców i rozcieńczenie soku owocowego dodaną wodą, substancjami słodzącymi, dodatkami i konserwantami. Nektar może zawierać więcej niż 15% soku owocowego. Nektary pitne niskosłodzone są często wytwarzane z owoców, które są zbyt twarde, aby pobrać z nich naturalny płyn poprzez ekstrakcję lub wyciskanie. Mogą to być morele, brzoskwinie i gruszki, jak i np. żurawina, czy maliny jak w przypadku oferty https://smakitucholi.sklep.pl/nektary-pitne-niskoslodzone. Łatwo więc zauważyć, że napój nektarowy jest gęstszy niż zwykły sok owocowy i czasami zawiera skórki i miąższ owoców. Owoce te mogą zawierać zbyt dużo kwasów lub miazgi owocowej, której nie można pić jako czystego soku owocowego. Dlatego ludzie rozcieńczają go i mieszają z innymi składnikami, aby uczynić go bardziej odpowiednim do picia dla potrzeb konsumentów.
Jakie są zalety picia nektaru
Korzyści płynące z picia napoju nektarowego pozostają takie same jak w przypadku świeżego soku owocowego, którego używasz na co dzień. Po dodaniu sztucznych aromatów smak nektaru jest korzystniejszy i zróżnicowany dla większości miłośników picia soków.
Jak powstają nektary
- Krok 1: Przetwarzanie surowca
Najpierw należy wybrać dojrzałe owoce, bez oznak choroby lub zgniecenia, i delikatnie je umyć. Następnie należy pozostawić rdzenie, odciąć uszkodzone części miąższu i zachować tylko dobre części do produkcji. Podczas tego procesu miąższ owoców moczy się w mieszaninie kwasu cytrynowego i askorbinowego, aby chronić naturalny kolor owoców.
- Etap 2: Podgrzewanie i rozwłóknianie
Po usunięciu z owoców skórek i rdzeni pozostałe owoce podgrzewa się przez kilka minut do temperatury 95°C, a następnie miażdży za pomocą młyna do owoców.
- Etap 3: Mieszanie
Połączyć surowy miąższ owoców z innymi składnikami, takimi jak woda, substancje słodzące, dodatki lub konserwanty.
- Etap 4: Odgazowanie
Mieszanka może zawierać pewną ilość powietrza. Aby usunąć powietrze, należy użyć odgazowywacza próżniowego. W ten sposób można uchronić mikser przed utlenianiem i zachować jego jakość.
- Etap 5: Napełnianie soku i uszczelnianie
Odgazowane owoce nektarowe należy przechowywać w wysterylizowanych butelkach lub puszkach, a następnie starannie zamknąć opakowania.
- Etap 6: Sterylizacja i chłodzenie
Ostatnim krokiem jest sterylizacja poprzez utrzymywanie butelek z sokiem nektarowym w temperaturze 100 ℃ przez 5-10 minut. Następnie należy je schłodzić, umieszczając w temperaturze pokojowej.